Rollwald
Strafgefangenlager Rollwald werd in 1938 opgericht in een buitenwijk van de Duitse stad Rodgau in Hessia met als doel het beschikbaar maken van dwangarbeiders voor werkzaamheden in de regio. De gevangenen waren voornamelijk veroordeelden die uit andere gevangenissen overgebracht werden om hier te komen werken, maar er zaten zeker ook politieke gevangenen uit landen als Frankrijk, Nederland en Noorwegen. Het kamp was ca. 47.000 vierkante meter groot, had 15 houten barakken voor de ongeveer 1500 gevangenen, een stenen barak als straf en cellencomplex en een aantal gebouwen voor het personeel en bewaarders. Het kamp was omgeven door een dubbele omheining van 3,5 meter hoog met prikkeldraad en had twee hoge wachttorens. De omstandigheden in het kamp waren zeer slecht vanwege de zware arbeid, slechte voeding en hygiëne en door het ontbreken van medische middelen en voorraden. Meer dan 200 gevangenen stierven in het kamp van Rollwald en werden in de buurt begraven. Rollwald werd op 26 maart 1945 bevrijd door Amerikaanse troepen en na de oorlog werden de barakken gebruikt voor Duitse krijgsgevangenen en vluchtelingen. Later werd een deel van het kamp afgebroken en bouwde men in het gebied residentiële woningen. Veel van de wacht- en stafgebouwen die voor het kamp zijn gebouwd, zijn nog steeds in gebruik als woonhuisvesting. Geen enkele medewerker van Kamp Rollwald werd na de oorlog ooit berecht voor hun mogelijke rol in de dood van gevangenen onder hun toezicht en de meesten van hen zetten hun loopbaan voort in het rechtssysteem van West-Duitsland.
Titel: Het concentratiekamp
Auteur: Vera Mertens
Aantal pagina's: 123
ISBN: 978 908 2415 92 6
Druk: Eerste druk oktober 2017
Uitgever: Vera Mertens
Pierre groeit op in een gezin dat door de Grote Oorlog is getekend. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en de Duitsers België binnenvallen, drijft het verlangen naar vrijheid en gerechtigheid Pierre ertoe zich tegen de bezetters te verzetten. Maar als hij op 30 december 1942 bij hem thuis wordt aangehouden door de Duitse geheime politie, belandt de tiener in een Duits concentratiekamp. Daar is hij getuige van de gruwelijkheden die zich er dagelijks afspelen. Toch geeft hij de moed niet op, want er verschijnen geregeld Amerikaanse en Engelse vliegtuigen in de lucht.
Heeft u vragen of opmerkingen of juist boeken of andere documentatie over concentratiekampen of andere kampen tijdens de Tweede Wereldoorlog waar u geen raad mee weet of wil verkopen dan hoor ik graag van u. Ik zorg dat ze bewaard blijven. U kunt mij bereiken via onderstaande contact knop.