Neuengamme

Concentratiekamp Neuengamme, vlakbij Hamburg, werd eind 1938 geopend als subkamp van Sachsenhausen en was bedoeld voor het onderbrengen van arbeiders voor de steenfabriek. In juni 1940 werd Neuengamme een zelfstandig kamp en bestond uiteindelijk uit een hoofdkamp met ca. 70 subkampen. Neuengamme had geen gaskamers, maar toch stierven er bijna 43.000 van de ca. 106.000 gevangenen door onmenselijke omstandigheden. In 1945 werden duizenden gevangenen geëvacueerd en in schepen gedwongen die door de geallieerden tot zinken werden gebracht omdat zij de schepen aanzagen voor Duitse troepentransportvaartuigen. Op 4 mei 1945 werd Neuengamme bevrijd door de geallieerden.

Titel: Herinneringen aan Neuengamme

Auteur: Jan van der Liet

Aantal pagina's: 63

Druk: 2013

Uitgever: Stichting Vriendenkring Neuengamme

 

Tijdens de drukbezochte contactdagen van de Stichting Vriendenkring Neuengamme vertelde oud-gevangene Jan van der Liet de afgelopen jaren over zijn ervaringen in de concentratiekampen Amersfoort, Neuengamme, Husum en Bergen-Belsen. Ondanks het feit dat dit hem de grootste moeite zal hebben gekost, is hij er in geslaagd zijn verhaal te vertellen op een wijze die diepe indruk maakt.

 

De Stichting Vriendenkring Neuengamme heeft zijn verhalen gebundeld in dit boek.

Titel: Het concentratiekamp Neuengamme - Leven in de schemering van het bestaan

Auteur: Annelies van Dijk

Aantal pagina's: 95

ISBN: 978 90 484 1962 3

Druk: Eerste druk januari 2012

Uitgever: Free Musketeers

 

Het boek probeert een antwoord te vinden op de vraag waarom het kamp Neuengamme zo weinig bekend is in vergelijking met de andere concentratiekampen. Ook wordt samengevat wat het dagelijks leven in een concentratiekamp inhield. Annelie van Dijk is historica, 51 jaar, geboren in Groningen, wonende in Nieuwegein, die reeds enkele kleinere publicaties op haar naam heeft staan. Nieuwsgierigheid is bij haar de grote drijfveer voor het doen van historisch onderzoek. 

Titel: Maurice

Auteur: Erald R.M. De Wachter

Aantal pagina's: 268

ISBN: 978 94 6203 436 5

Druk: 2013

Uitgever: Uitgegeven in eigen beheer

 

'Maurice', het dramatische verhaal over een meester-kleermaker uit Stekene die als gedeporteerde Verzetsstrijder de hel van het nazi concentratiekamp Neuengamme overleefde. De auteur Erald De Wachter, zoon van de hoofdpersoon uit dit boek, Maurice De Wachter, werd geboren in het Oost-Vlaamse dorp Stekene op 4 maart 1949. Hoewel geboren vier jaar na de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog heeft bij hem van jongs af aan de wens geleefd om voor zijn familie en nageslacht de verschrikkingen vast te leggen die zijn vader, dorps- en streekgenoten hebben moeten ondergaan van het nazi-Duitse regime.

Titel: Nederlanders in Neuengamme

Auteur: Judith Schuyf

Aantal pagina's: 464

ISBN: 90 5994 051 2

Druk: 2005

Uitgever: Aprilis

 

Tussen 1941 en 1945 zijn ruim 5500 Nederlandse mannen en vrouwen weggevoerd naar het Duitse concentratiekamp Neuengamme. De Duitsers stuurden mensen om uiteenlopende redenen naar het kamp. De meerderheid zat in het verzet (zoals de dichter Jan Campert), maar er waren daarnaast gijzelaars, mensen die als represaille gevangen waren genomen, joden, jehova's getuigen en zwarthandelaren. Naarmate de oorlogssituatie benauwder werd voor het nazi regime werd de situatie voor de gevangenen slechter. Er was vrijwel geen eten en drinken en de terreur van de kampbewakers nam grote vormen aan. Uiteindelijk keerde maar ongeveer tien procent van de gevangenen in 1945 terug.  

Titel: Neuengamme

Auteur: Dr. A. van de Poel

Aantal pagina's: 141

Druk: 1945

Uitgever: N.V. Standaard

 

Getuigenissen over het ongemaskerde nationaal-socialisme van een Duits concentratiekamp, door Dr. Alb. van de Poel, gestapo gevangene nr. 5919 van 1941 tot 1943 te Neuengamme bij Hamburg.

 

Titel: Neuengamme

Auteur: Dr. Alb. van de Poel

Aantal pagina's: 134

Druk: 1945

Uitgever: Winants C.V. - Heerlen

 

Dit is hetzelfde verhaal als het boek hierboven, 'Neuengamme', alleen van een andere uitgever.

 

Getuigenissen over het ongemaskerde nationaal-socialisme van een Duits concentratiekamp, door Dr. Alb. van de Poel, gestapo gevangene nr. 5919 van 1941 tot 1943 te Neuengamme bij Hamburg.