Mauthausen

Mauthausen werd in 1938 opgericht na de annexatie van Oostenrijk vlakbij de plaats Mauthausen. De locatie werd gekozen vanwege de aanwezigheid van graniet zodat gevangenen tewerkgesteld konden worden in de steengroeven. Hier was een stenen trap aanwezig met 186 treden waar vele mensen de dood vonden. Deze trap werd ook wel de "dodentrap" genoemd. Naar Mauthausen werden ca. 200.000 mensen gedeporteerd. In het kamp kwamen zeker 95.000 mensen om het leven door doodslag, ophanging of gevangenen werden vergast. Ook hier werden de gevangenen onderworpen aan medische experimenten. Mauthausen werd op 3 mei 1945 bevrijd door de geallieerden.

Titel: De baby's van Mauthausen

Auteur: Wendy Holden

Aantal pagina's: 432

ISBN: 978 90 443 5144 6

Druk: Tweede druk april 2016

Uitgever: The house of books

 

Waargebeurde oorlogsmemoir over onvoorwaardelijke moederliefde en de drang om te overleven. Drie zwangere Joodse vrouwen belanden tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog in Auschwitz. Priska, Rachel en Anka kunnen zichzelf en hun ongeboren kind alleen tegen de gruwelen van het kamp beschermen door hun zwangerschap te verbergen en door te werken in een wapenfabriek. Tijdens een massatransport naar Mauthausen waarbij de helft van de gevangenen sterft, bevallen de sterk ondervoede vrouwen zonder van elkaars bestaan op de hoogte te zijn.  

Titel: De eed

Auteur: Juri Piljar

Aantal pagina's: 196

Uitgever: Uitgeverij voor literatuur in vreemde talen Moskou

 

In 1941 meldde de zeventienjarige Juri Piljar zich als vrijwilliger in het leger. In juli 1942 viel hij, zwaar gewond in handen van de Duitsers die hem tot 1945 in verschillende concentratiekampen gevangen hielden. In het verhaal 'De eed', waarin wij hem niet alleen als waarnemer, maar ook als actief strijder leren kennen, beschrijft hij zijn ervaringen in Mauthausen waar hij bijna twee jaar doorbracht. Dit boek kon niet ongeschreven blijven! Het is niet alleen ter herinnering, maar als het ware een testament van degenen die vielen, een ernstige waarschuwing voor de toekomst.

Titel: De tunnel

Auteur: Andre Lacaze

Aantal pagina's: 466

ISBN: 90 10 03126 8 

Druk: 1980

Uitgever: Elsevier

 

De tunnel is het documentaire verslag, geschreven in de vorm van een roman, van de ontsnapping in 1943 van 500 gevangenen uit het dodenkamp Mauthausen. Aan de Joegoslavische grens maakten zij voor de Duitsers een tunnel die van strategische waarde was. Toen de tunnel klaar was, droegen ze hem niet over aan hun beulen maar aan de partizanen van Tito. Het is het verhaal van de ellende, maar ook van de triomf van 300 Fransen van allerlei slag en leeftijd, maar met een verbazingwekkend samenhorigheidsgevoel. De beschrijving van het avontuur van De tunnel is niet alleen een belangrijk hoofdstuk uit het Franse verzet, maar ook een spannend verhaal. 

Titel: Mauthausen 1938 - 1998

Auteur: Hans de Vries, Bertrand Perz, Luise Jacobs

Aantal pagina's: 88

ISBN: 90 75879 06 7 

Druk: 2000

Uitgever:Van Gruting

 

Mauthausen was een concentratiekamp van de nazi's in Oostenrijk. Het omvatte ook vele nevenkampen. Zestig jaar na de oprichting ervan gaven wetenschappers uit Engeland, Oostenrijk en Nederland hun visie op bepaalde  facetten van Mauthausen. Hun lezingen zijn in deze bundel opgenomen. Hans de Vries behandelt de 'Mauthausenperiode' (1941-1942) in de geschiedenis van de deportatie van Nederlandse gevangenen. Door het verspreiden van angstaanjagende doodsberichten van de gedeporteerden slaagden de nazi's erin de joodse gemeenschap in Nederland op uiterst effectieve wijze te disciplineren. Bertrand Perz laat zien hoe de kampgevangenen door de SS werden ingezet voor de Duits-Oostenrijkse industrie. 

Titel:Wenteltrap Mauthausen

Auteur:Victor van Riet

Aantal pagina's: 181

ISBN: 90 6160 036 7 

Druk: 1972

Uitgever: Brito

 

Victor van Riet trad einde 1940 tot het verzet toe. Werd in januari 1942 door de Gestapo aangehouden en opgesloten in de gevangenis van Antwerpen. Vervolgens gedeporteerd naar het concentratiekamp van Mauthausen, daarna naar Natzweiler, Dachau en terug naar Mauthausen. In dit laatste kamp vertoefde hij 32 maanden. Hij ontmoette er verschillende prominente gevangenen, oa. de oud-president Novotny en de voormalige Eerste Minister Cyrankewiez, de Hongaarse Horty-regering, leden van de Englandspiel, alsmede Jakob Kambanelis, auteur van de beroemde Mauthausenliederen. Wenteltrap Mauthausen is het debuut van Victor van Riet.

Titel: Zo was het in Mauthausen - De herinnering

Auteur: Ludo van Eck

Aantal pagina's: 464

ISBN: 90 71222 02 0

Druk: 1985

Uitgever: Libertas

 

Het gruwelijke verhaal over het leven in concentratiekamp Mauthausen wat na 2 generaties nog altijd dezelfde sinistere beelden oproept. Een chaotische nachtmerrie. De quarantine, de verraders, de beulen, de helden, de folteringen, de moorden, het crematorium, het gas, de medische experimenten, de hoeren, de corruptie, de verbeesting. Mauthausen, een van de ruigste van Hitler's concentratiekampen. Als een man gehangen werd speelde het orkest Franse schlager. De levenden sleepten de lijken mee, geen afval achterlaten. Een jood had maximaal 3 dagen te leven. Duizenden en duizenden kleine feiten vormen samen de hallucinerende geschiedenis van Mauthausen.