Foto's

Veel foto's uit de concentratiekampen zijn er niet omdat de nazi's geen bewijs wilde achterlaten van de gruwelijkheden die zich achter prikkeldraad ontvouwd hebben. Toch zijn er wel foto's bekend, uit de kampen of bijvoorbeeld van deportaties. Denk aan Het Auschwitz Album wat een beeld geeft van een transport van Hongaarse Joden. Maar ook Het Höcker Album wat het 'normale' leven in beeld brengt van de SS'ers in Auschwitz-Birkenau. En in 2020 is er een 3de album beschikbaar gekomen, 'Het Niemann Album', foto's van vernietigingskamp Sobibor. Meer dan 350 foto's en aanvullende documenten zijn boven water gekomen. De gedeeltelijk in twee albums verzamelde particuliere foto's, oorspronkelijk bedoeld als aandenken aan de carrière van Johann Niemann, werpen een nieuwe, indringende blik op de Holocaust in nazi-Duitsland en de ‘euthanasie’-moorden op lichamelijk en geestelijk gehandicapten in het Derde Rijk waarbij Niemann actief betrokken was. Een van de eerste boeken met foto's over de kampen is het boek 'Nazi Hel' van Willem van de Pol. Dit boek, uitgegevens in 1945 met zwart wit foto's, laat de vreselijke omstandigheden zien in kampen als Mauthausen, Buchenwald, Bergen-Belsen en Dachau.

Foto's van Auschwitz-Birkenau

Een oude foto van Birkenau genomen door de Russen. Klik op de foto voor meer informatie en een volledig overzicht.

Foto's van Dachau

Een paar foto's uit Dachau genomen net na de bevrijding van het kamp. Klik op de foto voor meer informatie en een volledig overzicht van alle foto's.

Foto's van Nordhausen

Een originele US Signal Corps foto van concentratiekamp Nordhausen genomen net na de bevrijding van het kamp. Klik op de foto voor meer informatie en een volledig overzicht. 

Foto's van Ohrdurf

Een originele US Signal Corps foto van kamp Ohrdurf genomen net na de bevrijding van het kamp. Klik op de foto voor meer informatie en een volledig overzicht. 

Foto's van Ravensbrück

Een serie van 8 fotokaarten over concentratiekamp Ravensbrück. Klik op de foto voor meer informatie en een volledig overzicht van kaarten.