Ladelund

Concentratiekamp Ladelund, een subkamp van Neuengamme vlakbij de Deense grens, heeft bestaan van 1 november tot 16 december 1944. Het kamp was slechts gebouwd voor 200 mensen, maar huisveste ruim 2000 gevangenen uit 12 verschillende landen waarvan de grootste groep uit Nederland kwam en omvatte veel mannen die in Putten waren gearresteerd tijdens de razzia. De gevangenen moesten dwangarbeid verrichten en de 'verdedigingslinie' langs de Duits-Deense grens verlengen. Ze werden met de trein naar Achtrup vervoerd waarna de verzwakte gevangenen 8 kilometer moesten lopen van het station naar Ladelund om vervolgens antitanksleuven te graven tussen Ladelund en Humptrup. De omstandigheden in het kamp waren slecht en de gevangenen werden snel verzwakt als gevolg van overbevolking, rampzalige hygiënische omstandigheden, volledig ontoereikende voedsel en medische voorzieningen, gebrek aan warme kleding en de mishandelingen van de bewakers. 300 mensen stierven in het kamp gedurende de 6 weken van zijn bestaan en de lichamen werden begraven op het kerkhof van de stad. De graven dienen als uitgangspunt en focus van het huidige monument. Aan het einde van de oorlog werden vluchtelingen en ontheemden gehuisvest in de kazerne van het voormalige concentratiekamp. De laatste vluchtelingenfamilies verlieten het kamp in 1959 en de laatste barak werd in 1970 afgebroken.

Titel: Concentratiekamp Ladelund 1944

Auteur: Michael Jacob & Elisabeth Naji

Aantal pagina's: 48

Druk: 1990

Uitgever: Ev.-Luth. Kirchengemeinde Ladelund

 

De wetenschappelijke tentoonstelling 'Het concentratiekamp Ladelund 1944' is permanent te zien in het documentatiecentrum van Ladelund. Op 1 november 1944 werd hier in Ladelund een buitenkamp van het concentratiekamp Neuengamme opgericht. In de zes weken tot de opheffing van het kamp op 16 december 1944 kwamen van de ruim 2000 gevangenen meer als 300 om het leven. Hun graven horen tot de huidige herdenkingsplaats. Ladelund was alleen maar een van de 70 buitenkampen van het concentratiekamp Neuengamme en een van de ruim 1000 van zulke kampen in heel Duitsland. Deze kampen manen ons, de menswaardigheid te achten.

Titel: Het concentratiekamp in het dorp

Auteur: Raimo Alsen & Angelika Königseder (red.)  

Aantal pagina's: 128 

ISBN: 978 3 86331 377 7

Druk: 2017

Uitgever: Metropol Verlag

 

"s Morgens vroeg, dadelijk na het appel en tijdens het opstellen van de arbeidscommando's moesten de arbeidsongeschikten zich in een aparte groep opstellen. Deze groep van kreupelen, half- en heel zieken werd dan door de commandant nog eens afzonderlijk en minutieus, op zijn manier dan, geïnspecteerd. Hierbij werden vrijwel allen die nog maar even tot lopen in staat waren met een schop of met een slag van zijn stok achter de juiste vertrekkende arbeidscommando's gestuurd. Dan waren er maar al te vaak gevangenen die dodelijk vermoeid van het afmattende appel in elkaar zakten. Op dat moment greep Herr Griem in, en begon als een razende te trappen en te slaan, net zolang totdat de gevangene opstond en……"