3 daagse reis naar kampen in Duitsland en Frankrijk

Van 25 t/m 27 oktober 2023 heb ik weer een 3 daagse reis gemaakt naar verschillende voormalige concentratiekampen in Duitsland en Frankrijk. Ik heb de kaart er weer bij gepakt en gekeken welke kampen ik nog niet had bezocht en hoe ik daar een mooie reis van kon maken. Was nog niet eerder naar een kamp in Frankrijk geweest en Natzweiler stond al een tijd hoog op mijn lijst. Daarnaast was ik ook nog niet eerder In Dachau geweest  dus deze 2 kampen waren mijn uitgangspunt. Aangezien Hinzert Memorial op de route ligt heb ik besloten om dit voormalige kamp op te nemen in mijn planning.

 

Op woensdag 25 oktober ben ik rond 04:30 van huis vertrokken zodat ik rond 11 uur bij Hinzert Memorial zou zijn. Onderweg alleen maar regen gehad wat de rest van de dag helaas niet is veranderd. Aangekomen bij Hinzert Memorial werd al snel duidelijk dat daar helaas weinig tot niets meer te zien is van het voormalige kamp. Ze hebben wel een mooi informatiecentrum waar je alle informatie kan vinden over het kamp. Er liggen in een straal van 5 km rondom het voormalige kamp verschillende herdenkingsplaatsen. Ik heb daar enkele van bezocht. In de middag ben ik doorgereden naar het plaatje Dachau waar ik een hotel had geboekt zodat ik de volgende morgen weer vroeg bij Dachau Memorial kon zijn.

 

Op donderdag was ik rond 08:30 bij Dachau Memorial. Ga het liefst zo vroeg mogelijk heen zodat er nog weinig mensen zijn en ik goed foto's kan nemen. Ook deze dag heeft het hoofdzakelijk geregend, maar Dachau Memorial was indrukwekkend en heb daar bijna 4 uur rondgelopen. Na Dachau ben ik in de middag weer doorgereden naar een klein plaatje in Frankrijk genaamd Molsheim, wat op 30 minuten rijden ligt Natzweiler-Struthof Memorial waar ik de volgende dag heen ben geweest.

 

Op vrijdag stond ik weer om 08:30 bij Natzweiler-Struthof Memorial waar het nog harder regende dan de dagen daarvoor, maar vond het zeer de moeite waard om dit 'Nacht und Nebel' kamp te bezoeken! In de middag ben ik weer naar huis gereden waarna ik na ca 2000km in 3 dagen gereden te hebben voldaan mijn eigen bed weer opzocht.

 

Hieronder de foto's van de reportages die ik heb gemaakt tijdens deze reis. Klik op de foto van het gewenste kamp voor een volledig overzicht van de reportage

Hinzert

Dachau

Natzweiler-Struthof