Sachsenhausen

Het concentratiekamp Sachsenhausen werd in de zomer van 1936 gebouwd door gevangenen uit de Emsland kampen. Het was het eerste nieuwe kamp dat werd opgericht nadat Heinrich Himmler in 1936 tot hoofdcommissaris van de Duitse politie werd benoemd. Als een model voor andere kampen en met het oog op de locatie net buiten de hoofdstad, kreeg Sachsenhausen een speciale rol in het concentratiekampsysteem. Dit werd in 1938 versterkt toen het administratieve hoofdkantoor voor alle Duitse concentratiekampen werd overgebracht van Berlijn naar Oranienburg. Meer dan 200.000 mensen werden er gevangengezet. Aanvankelijk waren dat politieke tegenstanders, maar steeds meer mensen die als raciaal of minderwaardig werden beschouwd werden later ook opgenomen. Tegen 1939 arriveerden grote aantallen burgers uit de bezette landen. Tienduizenden mensen stierven van honger, ziekte, dwangarbeid en mishandeling, of waren het slachtoffer van de systematische uitroeiingsoperaties van de SS. Duizenden andere gevangenen stierven tijdens de dodenmarsen na de evacuatie van het kamp aan het einde van april 1945. Ca. 3000 zieke gevangenen, samen met de artsen en verpleegsters die achtergebleven waren in het kamp, werden bevrijd door de Rode Leger.

Titel: Mannen in zebra

Auteur: Jan Lemaire Jr.

Aantal pagina's: 290

ISBN: 978 90 9033 544 5

Druk: Oktober 2020

Uitgever: Lemaire

 

Jan Lemaire Jr. was acteur, toneelschrijver en regisseur. Op 7 oktober 1941 werd hij, in zijn woonplaats Amsterdam, opgepakt op verdenking van werkzaamheden voor de illegale krant 'De Waarheid'. Via het Huis van Bewaring in Amsterdam en Kamp Amersfoort kwam hij in het concentratiekamp Sachsenhausen in Duitsland terecht. Overal loerde de dood en overal was de dood. Jan kwam hier in aanmerking met leden van de Duitse communistische partij die in de jaren '30 vanuit Nazi-Duitsland naar Amsterdam waren gevlucht. Ze hadden gezamenlijke vrienden; dat bleek een bindende factor in het concentratiekamp. Buiten het zicht van de SS'ers zorgden de gevangenen zo goed mogelijk voor elkaar.

Titel: Zeven maanden concentratiekamp: Deel 2 - Sachsenhausen 

Auteur: Dr. J. Hemlrijk Sr.

Aantal pagina's: 80 

Druk: 1952 

Uitgever: Eigen beheer

 

Dit boek is het tweede deel uit een serie van 3 boeken die begin jaren '50 uitgegeven zijn door Dr. J. Hemelrijk Sr en waren toentertijd in beperkte oplage  verkrijgbaar bij de boekhandel in en rond Alkmaar en Bergen. In deze serie van 3 boeken vertelt Dr. J. Hemelrijk zijn ervaringen in de verschillende kampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De gehele serie boeken is te vinden onder 'Diversen'.