Brieven

Post was voor de mensen in de concentratiekampen en getto’s heel belangrijk. Ze mochten geen bezoek ontvangen dus brieven en briefkaarten waren het enige contact met de buitenwereld. De brieven uit de kampen vertellen vaak geen eerlijk verhaal omdat de inhoud van de meeste brieven gecensureerd werd door de Duitsers. Gevangenen mochten in de brieven geen beeld schetsen van de werkelijkheid in de kampen. Daarom was de toon vaak optimistisch. In de oorlog zijn miljoenen poststukken verstuurd, maar de meeste zijn helaas verloren gegaan. Post was voor de nazi’s ook belangrijk, het was een uitstekend propagandamiddel. Op vrijwel elke brief werd een postzegel geplakt met een afdeelding van Hitler.

Brieven uit Auschwitz

Een brief uit Auschwitz uit 1941. Klik op de foto van de brief voor meer informatie en een volledig overzicht.

Een brief uit Auschwitz uit 1942. Klik op de foto van de brief voor meer informatie en een volledig overzicht.

Een ongebruikte envelop uit Auschwitz. Klik op de foto van de envelop voor een volledig overzicht.

Brieven uit Dachau

Een brief uit Dachau uit 1944. Klik op de foto van de brief voor meer informatie en een volledig overzicht.

Een Franse brief van een ontsnapte Dachau gevangene die verklaart over de dood van een medegevangene in concentratiekamp Dachau. Klik op de foto van de bief voor meer informatie en een volledig overzicht.

Brieven uit Dora-Mittelbau

Een brief uit Dora-Mittelbau uit 1944. Klik op de foto van de brief voor meer informatie en een volledig overzicht.

Brieven uit Gusen

Een brief uit concentratiekamp Gusen uit 1942. Klik op de foto van de brief voor meer informatie en een volledig overzicht.

Brieven uit Ravensbrück

Een brief uit vrouwen concentratiekamp Ravensbrück uit 1943. Klik op de foto van de brief voor meer informatie en een volledig overzicht.

Brieven uit Stalag

(Stalag IV B) Een krijgsgevangenen antwoordkaart uit Stalag IV B in Mühlberg geschreven op 3 februari 1943 door een Belgische militair voor het thuisfront. Klik op de foto van de brief voor meert informatie en een volledig overzicht.

(Stalag VI D) Een krijgsgevangenen antwoordkaart uit Stalag VI-D in Dortmund (Westfalen) geschreven op 27 augustus 1942 door een Belgische militair gericht aan zijn oom en tante. Klik op de foto van de brief voor meer informatie en een volledig overzicht. 

(Stalag X B) Een Duitse militaire briefkaart uit Stalag X B, volgens het Rode Kruismodel voor krijgsgevangenen, geschreven in het kamp door een Belgische militair aan het thuisfront op 1 maart 1942. Klik op de foto van de brief voor meer informatie en een volledig overzicht.

(Stalag XIII A) Een krijgsgevangen antwoordkaart uit Stalag XIII A in Sülzbach geschreven op 21 september 1941 door een Belgische militair gericht aan zijn ouders. Klik op de foto van de brief voor meer informatie en een volledig overzicht.

Brieven uit Stara Gradiska

Een brief uit Stara Gradiska, een van de meest beruchte concentratie- en vernietigingskampen in Kroatië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Klik op de foto van de brief voor meer informatie en een volledig overzicht.

Brieven uit Stutthof

Een brief uit concentratiekamp Stutthof uit 1943. Klik op de foto van de brief voor meer informatie en een volledig overzicht.