Brieven

Post was voor de mensen in de concentratiekampen en getto’s heel belangrijk. Ze mochten geen bezoek ontvangen dus brieven en briefkaarten waren het enige contact met de buitenwereld. De brieven uit de kampen vertellen vaak geen eerlijk verhaal omdat de inhoud van de meeste brieven gecensureerd werd door de Duitsers. Gevangenen mochten in de brieven geen beeld schetsen van de werkelijkheid in de kampen. Daarom was de toon vaak optimistisch. In de oorlog zijn miljoenen poststukken verstuurd, maar de meeste zijn helaas verloren gegaan. Post was voor de nazi’s ook belangrijk, het was een uitstekend propagandamiddel. Op vrijwel elke brief werd een postzegel geplakt met een afdeelding van Hitler.

Brieven uit Auschwitz

Een aantal brieven uit Auschwitz inclusief een ongebruikte Auschwitz envelop. Klik op de foto voor meer informatie een een volledig overzicht van de brieven.

Brieven uit Dachau

Een brief uit Dachau en een brief geschreven door een ontsnapte gevangene uit Dachau. Klik op de foto voor meer informatie en een volledig overzicht van de brieven.

Brieven uit Dora-Mittelbau

Een brief uit Dora-Mittelbau uit 1944. Klik op de foto van de brief voor meer informatie en een volledig overzicht.

Brieven uit Gusen

Een brief uit concentratiekamp Gusen uit 1942. Klik op de foto van de brief voor meer informatie en een volledig overzicht.

Brieven uit Ravensbrück

Een brief uit vrouwen concentratiekamp Ravensbrück uit 1943. Klik op de foto van de brief voor meer informatie en een volledig overzicht.

Brieven uit Kamp Rees

Enkele brieven van Henk Deege uit Den Haag die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd opgepakt en als dwangarbeider moest werken in Kamp Rees. Klik op de foto voor meer informatie en een volledig overzicht van de brieven.

Brieven uit Stalags

Naast Hitlers gevangenissen, doorgangskampen en concentratie- en vernietigingskampen waren er ook krijgsgevangenenkampen, Stalags, waar manschappen gevangen zaten uit de bezette gebieden volgens het Verdrag (III) van Geneve. Klik op de foto voor een meer informatie en een volledig overzicht van alle brieven.

Brieven uit Stara Gradiska

Een brief uit Stara Gradiska, een van de meest beruchte concentratie- en vernietigingskampen in Kroatië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Klik op de foto van de brief voor meer informatie en een volledig overzicht.

Brieven uit Stutthof

Een brief uit concentratiekamp Stutthof uit 1943. Klik op de foto van de brief voor meer informatie en een volledig overzicht.