Majdanek

Majdanek, vlakbij Lublin, ging in juli 1941 open als concentratiekamp wat oorspronkelijk bedoeld was voor het vastzetten van krijgsgevangenen. Vanaf 1942 werd het kamp gebruikt als vernietigingskamp waar slachtoffers werden geëxecuteerd waarna ze in massagraven werden begraven. Later ging men over op het vergassen van mensen, eerst met koolmonoxide en later met Zyklon B. Majdanek telde drie gaskamers. Hoeveel mensen er precies zijn omgekomen is niet bekend, maar uit onderzoek blijkt dat er min. 78.000 mensen de dood vonden. Het kamp werd in juli 1944 ontruimd vanwege het oprukken van de Russen die op 24 juli het kamp bereikte.

Titel: De hel van Lublin

Auteur: J.D. Burton

Aantal pagina's: 230

Druk: 1966

Uitgever: Van Hevel R. 

 

Opgedragen aan de nagedachtenis van de familie Jakob Stavinski en al degenen die de dood vonden in het Lublin concentratiekamp.

Titel: Het vernietigingskamp

Auteur: Hilmar Moser / Gevangene No. 172931

Aantal pagina's: 32

Druk: 1944

Uitgever: Fox-Hollandiale - Amsterdam

 

Citaat: 'Hetgeen waarover ik wil gaan schrijven is zo huiveringswekkend en monsterachtig dat men het in zijn volle omvang niet kan begrijpen. Met het onderzoek naar de wreedheden zullen rechtskundigen, doktoren, historici en politici zich ongetwijfeld nog lang bezighouden. Alleen grondig onderzoek zal de gehele omvang van de door de Duitsers aan de mensheid begane misdaad in alle details aan het licht brengen. Ik heb misschien pas een honderdste van de getuigen gesproken en slechts een tiende van de aanwezige sporen van misdaad gezien. Maar een mens die dat gezien heeft kan niet zwijgen en kan niet wachten'.