Te koop aangeboden

Hieronder boeken die ik te koop aanbied. Als er interesse is in een van de boeken of er zijn vragen neem dan contact met me op via de 'Contact' knop onderin het scherm of via het menu. Alle prijzen zijn exclusief verzendkosten en alle inkomsten van de verkoop zullen worden gebruikt voor het in de lucht houden van deze website.

Titel: Auschwitz

Auteur: Laurence Rees

Aantal pagina's: 332

ISBN: 978 90 414 1151 8

Druk: Vijfde druk 2007

Uitgever: Anthos / Manteau

Prijs: 5,- euro (ex verzendkosten)

Conditie: Gelezen

 

In Auschwitz vertelt journalist en programmamaker Laurence Rees hoe een oorspronkelijk Poolse kazerne uit kon groeien tot een van de grootste vernietigingskampen uit de geschiedenis van de mensheid. In Auschwitz werden meer dan 1,5 miljoen mensen vergast, voornamelijk joden, Sinti en Roma. In dit aangrijpende en veelomvattende boek analyseert Rees de mentaliteit en de motieven van de belangrijke nazi strategen, laat hij slachtoffers en daders aan het woord en brengt hij tot nu toe onbekende feiten aan het licht. Van het bestaan van een bordeel in Auschwitz tot de algemene corruptie die het kamp beheerste. 

Titel: Dat alles heeft mijn oog gezien 

Auteur: Jo Spiel

Aantal pagina's: 120

ISBN: 90 10 01965 9

Druk: 1978

Uitgever: Elsevier

Prijs: 4,- euro (ex verzendkosten)

Conditie: Gelezen

 

In een zeventigtal zeer korte verhalen heeft Jo Spier zijn herinneringen, menselijke en onmenselijk, aan het concentratiekamp Theresienstadt op papier gezet. Zij vormen met ruim dertig tekeningen de hoogst individuele, hartverscheurende terugblik van een 'ancien deporte'.

Titel: De dood in de ogen

Auteur: Hilde Huppert

Aantal pagina's: 115

ISBN: 90 10 03675 8

Druk: 1981

Uitgever: De Boekerij - Amsterdam

Prijs: 4,- euro (ex verzendkosten)

Conditie: Gelezen

 

Bij het uitbreken van de oorlog woonde Hilde samen met haar zoontje Tommy en haar ouders in een stadje in Silezië. Haar man Walter is enige tijd daarvoor naar Israel afgereisd. Als de Duitsers in september 1939 Teschen binnenvallen vlucht Hilde met Tommy naar een afgelegen plaats in polen. Niet lang daarna worden zij evenwel gearresteerd en op transport gezet naar het getto van Rzeszow. Hilde's hoop is nu gevestigd op Britse papieren die Walter hen zal opsturen, waarmee zij kunnen worden uitgewisseld tegen Duitsers die in handen zijn gevallen van de Engelsen. In afwachting van deze documenten kunnen zij een bevoorrechte positie innemen tegenover de Gestapo. 

Titel: De eed

Auteur: Juri Piljar

Aantal pagina's: 196

Uitgever: Uitgeverij voor literatuur in vreemde talen Moskou

Prijs: 3,- euro (ex verzendkosten)

Conditie: Matig - kaft is verkleurd

 

In 1941 meldde de zeventienjarige Juri Piljar zich als vrijwilliger in het leger. In juli 1942 viel hij, zwaar gewond in handen van de Duitsers die hem tot 1945 in verschillende concentratiekampen gevangen hielden. In het verhaal 'De eed', waarin wij hem niet alleen als waarnemer, maar ook als actief strijder leren kennen, beschrijft hij zijn ervaringen in Mauthausen waar hij bijna twee jaar doorbracht. Dit boek kon niet ongeschreven blijven! Het is niet alleen ter herinnering, maar als het ware een testament van degenen die vielen, een ernstige waarschuwing voor de toekomst.

Titel: Een jaar Buchenwald

Auteur: Dr. W. Drees

Aantal pagina's: 195

Druk: 1961

Uitgever: J.M. Meulenhof

Prijs: 4,- euro (ex verzendkosten)

Conditie: Gelezen

 

Het verhaal van Dr. W. Drees die een jaar in Buchenwald gevangen zat. Citaat: 'In 'Van mei tot Mei', mijn memoires heb ik ook enkele bladzijden gewijd aan mijn herinneringen in Buchenwald. Ik deelde daarin mee, dat ik kort na mijn vrijlating herinneringen aan het verblijf in het kamp had opgetekend, allereerst om ze vast te leggen voor mijzelf en mijn gezin, niet om ze te publiceren, al zou het nuttig materiaal kunnen zijn als ik later eventueel iets over Buchenwald wilde doen verschijnen. In 'Van mei tot mei' heb ik er slechts een enkele greep uit gedaan. Dit is echter aanleiding geworden mijn herinneringen aan Buchenwald verder toe te lichten'. 

Titel: Een van de laatsten 

Auteur: Chil Rajchman

Aantal pagina's: 144

ISBN: 978 90 290 8507 6

Druk: 2010

Uitgever: J.M. Meulenhoff

Prijs: 6,- (ex verzendkosten)

Conditie: Goed

 

In 1942, na enkele getto's te hebben overleefd, werd Chil Rajchman naar Treblinka gedeporteerd, samen met zijn jongere zus, die meteen in de gaskamers werd omgebracht. Treblinka was geen gevangenkamp en geen werkkamp, maar een vernietigingskamp, waar meer dan 750.000 mensen omkwamen. Tien lange maanden wist Rajchman aan de dood te ontkomen. Hij werkte als kapper, sorteerde kleding, droeg lichamen en moest tanden trekken. Veel van zijn lotgenoten pleegden zelfmoord om aan de horror te ontkomen. Op 2 aug. 1943 brak er in het kamp een opstand uit. Rajchman was een van de oproerlingen en wist te ontsnappen. Hij besloot het verhaal van Treblinka gelijk op te schrijven. 

Titel: Ellrich 1944-1945 (Franstalig boek)

Auteur: Manfred Bornemann

Aantal pagina's: 114

Druk: 2004

Uitgever: L'Amicale des Prisonniers 

Politiques de Dora et Kommandos - Belgique

Prijs: 5,- euro (ex verzendkosten)

Conditie: Zo goed als nieuw

 

Manfred Bornemann est originaire d'Ilfeld, situé près de Mittebau. Pendant des années, il s'est engagé dans l'étude historique et humaine des événements qui ont eu lieu dans sa région pendant la dernière guerre mondiale. Ses écrits sont précurseurs en la matière. Il y mène une recherche systématique et approfondie de tous les documents disponibles concernant Ellrich et ses camps annexes, sans négliger les rapports écrits ou publiés d'anciens prisonniers: a élargi un travail d'étude avec des informations obtenues auprès d'anciens prisonniers et de personnes impliquées dans la vie dans un camp de concentration. N'oubliez pas que cet ouvrage a été écrit en 1987.

Titel: Er reed een trein naar Sobibor

Auteur: Jules Schelvis

Aantal pagina's: 50

ISBN: 978 90 72486 50 9

Druk: 2012

Uitgever: Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Prijs: 4,- (ex verzendkosten)

Conditie: Goed

 

In dit boek vertelt Schelvis, gedetailleerd en invoelbaar, over het transport naar, en de aankomst in Sobibor:

 

'Er reed een trein naar Sobibor. Deze vertrok op 1 juni 1943 vanuit Westerbork, volgepropt met 3006 joden in de vijftig veewagens. Ik was een van hen. Niemand wist wat ons na een enerverende tocht van 72 uur te wachten stond. Dit transport was het veertiende in een reeks van negentien uit Nederland die als eindbestemming Sobibor hadden in het oostelijke deel van Polen. In de periode 2 maart tot 20 juli 1943 werden 34.313 joden uit Nederland gedeporteerd. Van hen hebben slechts achttien de oorlog overleefd...

Titel: Eva

Auteur: Meyer Levin

Aantal pagina's: 278

Druk: 3de druk 1963

Uitgever: Kruseman

Prijs: 4,- euro (ex verzendkosten)

Conditie: Gelezen

 

Eva is de geschiedenis van een dapper en volhardende joods meisje, dat de lange en moeilijke weg ging van Polen naar Israël en aan de hel van Auschwitz wist te ontsnappen. Het is haar onder de moeilijkste omstandigheden volgehouden identiteit, strijdend tegen vernietigende krachten, die de bewogen geschiedenis van Eva tot haar ontsnapping uit de dodenmars naar Auschwitz zo'n bijzondere betekenis geeft, ook voor deze tijd. Eva is geen oorlogsboek zonder meer doch het levensverhaal van een moedige jonge vrouw met een onvernietigbare levenswil, geschreven door een knap schrijver, die jarenlang als oorlogscorrespondent de verschrikkingen van een moderne oorlog heeft meegemaakt.

Titel: Mijn belevenissen in de Duitse concentratiekampen

Auteur: Joh. Teunissen

Aantal pagina's: 153

ISBN: 90 435 0367 3

Druk: 2002

Uitgever: Kok

Prijs: 5,- euro (ex verzendkosten)

Conditie: Goed

 

Wie de namen ziet van de kampen waar Teunissen verbleef, weet dat dit een verhaal van dood en verschrikking zal zijn. Hoewel er al veel bekend is, maakt dit verhaal diepe indruk. De omstandigheden in de kampen, de zware en vaak zinloze arbeid, de afschuwelijke hygiënische situatie: het is nauwelijks voor te stellen hoe iemand dat ruim vier jaar kan doorstaan. Dit boek is behalve door de impact van de gebeurtenissen, ook indrukwekkend door de haast 'filmische' weergave.

Titel: Post uit de vergetelheid

Auteur: Bennie Vlaskamp

Aantal pagina's: 144

ISBN: 978 94 90374 08 2

Druk: Eerste druk april 2010

Uitgever: Compaan - Maassluis

Prijs: 5,-

Conditie: Goed

 

Het aantal brieven dat verzonden of ontvangen mag worden, verschilt van kamp tot kamp. Ten behoeve van de censuur moet de post in de Duitse taal geschreven worden en een beperkt aantal regels tellen. Alleen eenvoudige informatie betreffende gezondheid en dagelijks leven komen door de censuur. Joden en Sovjet-gevangenen is het meestal niet geoorloofd brieven te schrijven.  Er zijn miljoenen brieven uit en naar de kampen gestuurd, maar er zijn er zeer weinig bewaard gebleven. Ieder poststuk dat er nog is, is daarom een waardevol historisch document, dat het persoonlijk lot van een gevangene vertegenwoordigt. Geïllustreerd met afbeeldingen van kaarten, brieven, enveloppen etc.

Titel: Trompettist in Auschwitz

Auteur: Dick Walda

Aantal pagina's: 112

ISBN: 90 6707 226 5

Druk: 1989 

Uitgever: De Bataafsche Leeuw

Prijs: 4,- euro (ex verzendkosten)

Conditie: Gelezen

 

De naam Lex van Weren roept herinneringen op aan de jaren vijftig en zestig toen Van Weren als dirigent van het populaire City-theaterorkest furore maakt. Verder speelde Van Weren jarenlang op zijn trompet voor de radio en de toen in opkomst zijnde televisie. Bijna even bekend is Lex van Weren vanwege zijn rol van trompettist in het vernietigingskamp Auschwitz. Na jarenlang zwijgen heeft Dick Walda hem weten over te halen zijn ongelooflijke geschiedenis te vertellen. Het boek dat hieruit is ontstaan werd een aangrijpend document, dat in de geschiedschrijving van de Tweede Wereldoorlog een eigen plaats inneemt. 

Titel: Zwangsarbeit (Duitstalig boek)

Auteur: Dieter Pohl, Dietmar Süss, Constantin Goschler

Aantal pagina's: 256

Druk: 2010

ISBN: 3 935598 17 3

Uitgever: Stiftung Gedenkstätten Buchenwald und Mittelbau-Dora

Prijs: 7,- euro (ex verzendkosten)

Conditie: Nieuw in plastic

 

Begleitband zur internationalen wanderausstellung, herausgegeben. Die Ausstellung erzählt erstmals die gesamte Geschichte der NS-Zwangsarbeit und ihrer Folgenb nach 1945. Sie zeigt, dass Zwangsarbeit ein Massenphänomen war: 20 Millionen Menschen mussten während des Zweiten Weltkrieges in fast ganz Europa Zwangsarbeit für das national-sozialistische Deutschland leisten. Und sie verdeutlicht, wie die Zwangsarbeit von Beginn an Teil der rassistischen Gesellschaftsordnung des NS-Staates wurde: Die propagierte 'Volksgemeinschaft'. und die Zwangsarbeit der Ausgeschlossenen.