Geld

In verschillende kampen hadden gevangenen de mogelijkheid om alledaagse goederen aan te schaffen middels betaalmiddelen zoals biljetten of bonnen. Verschillende coupures waren in omloop in verschillende kampen. De gevangenen moesten het geld dat ze nog hadden inruilen tegen 'Lagergeld' want met geld dat enkel geldig was binnen het kamp zou een voortvluchtige niet ver komen. Niettemin werden deze biljetten ook gebruikt als betaalmiddel. Soms als vergoeding voor werk en soms om goederen te kopen. Men mag niet vergeten dat de werkomstandigheden, de vergoedingen en de prijzen allerminst voordelig waren voor de gevangenen. Men spreekt bij Lagergeld eerder van een ‘bon’ of ‘coupon’ dan van een biljet omdat het Lagergeld vrij eenvoudig was van ontwerp en druk.

Geld uit Buchenwald

Kampgeld uit Buchenwald. Klik op de foto voor meer informatie en een volledig overzicht van de bon.

Geld uit Theresienstadt

Een complete serie biljetten uit Theresienstadt. Klik op de foto voor meer informatie en een volledig overzicht van alle biljetten.

Geld uit Kamp Westerbork

Een complete serie biljetten uit Kamp Westerbork. Klik op de foto voor meer informatie en een volledig overzicht van alle biljetten.