Auschwitz-Birkenau stempel

Hieronder een houten Auschwitz-Birkenau stempel. Op de stempel is een adelaar te zien die een swastika vasthoudt met daarom heen een tekst. In de buitenste ring staat 'Konzentrationslager Auschwitz - Birkenau' en in de binnenste ring staat 'Krematorien und Gaskammern'. Ik heb onderzoek gedaan naar deze stempel en heb contact gehad met het Auschwitz Museum om de achtergrond te bepalen, maar het Auschwitz Museum is niet bekend met deze stempel. Daarnaast heb ik nog contact gehad met Robert Jan van Pelt, schrijver, onderzoeker en deskundige op het gebied van de Holocaust en met name de gaskamers en crematoria in Auschwitz. Hij heeft toch een paar vraagtekens bij deze stempel.

 

- Normaal gesproken staat er op een stempel uit Auschwitz 'Konzentrationslager Auschwitz' en niet 'Konzentrationslager Auschwitz-Birkenau'. Auschwitz en Birkenau zijn ook 2 verschillende kampen.

- De richting van de buitenste tekst, die van links onder naar boven en van boven naar rechts onder loopt is ongebruikelijk. Normaal begint de tekst op Auschwitz stempels, of wat betreft alle bekende SS-concentratiekamp stempels bovenaan of in het midden links onderlangs naar het midden of rechtsboven. Daarnaast dragen ze typisch bovenaan de tekst 'Waffen SS'.

- Stempels worden doorgaans gebruikt om een administratieve eenheid aan te duiden. In Auschwitz (en andere concentratiekampen) was de bestuurseenheid die toezicht hield op de crematoria de Politische Abteilung, in de volksmond bekend als kamp Gestapo. Je zou verwachten dat elke stempel die was ontworpen voor exclusief gebruik in de crematoria de aanduiding van de toezichthoudende eenheid zou dragen.

- Vanwege het beleid om het bestaan van de gaskamers nooit officieel te erkennen is het moeilijk te geloven dat het op een officiële stempel zou verschijnen. Voor het betreffende gebruik zou de tekst 'Krematorien' voldoende zijn geweest in plaats van met de toevoeging 'Gaskammern'

 

Hoewel de stempel er oud en officieel uitziet kan ik door bovenstaande punten helaas niet bevestigen dat deze stempel authentiek is en moet ik er vanuit gaan dat de stempel nep is en alleen maar is gemaakt voor de handel. Ik laat de stempel toch zien om te laten zien wat men al niet doet voor een beetje geld. Zelfs het namaken van Auschwitz stempels.......