Kamp Erika

Kamp Erika, gelegen in de bossen van Ommen, werd in juni 1942 in gebruik genomen als justitieel strafkamp om de overvolle gevangenissen te ontzien. Mishandelingen door bewakers waren dagelijkse kost. Dwangarbeid, ziektes, ondervoeding en moord kostten zeker 170 gevangenen het leven. In totaal hebben meer dan 3000 mensen in het kamp vastgezeten. De kampbewakers waren voornamelijk Amsterdamse werklozen, aangevuld met SS'ers die in Ommen een opleiding kregen tot kampbewaker. In 1943 werd Erika een opvoedingskamp en in 1944 weer een strafkamp. Kamp Erika werd op 11 april 1945 bevrijd en in december 1946 opgeheven.

Titel: Kamp Erika & kamp Erica

Auteur: Wim Grootenhuis

Aantal pagina's: 143

ISBN: 978 9463 98 265 8

Druk: 2020

Uitgever: Heijink, Hardenberg

 

"Door de vele reacties op de vorige uitgave, heb ik besloten om een herziende uitgave van het boek kamp Erika en kamp Erica te schrijven. In deze uitgebreide herziende uitgave staat behalve de inhoud van de eerdere uitgave veel details die eerder bij mij onbekend waren of waarvoor ik geen bewijzen had. Mede dankzij verschillende getuigen en het extra zoeken in de archieven, kon ik alles controleren op waarheid. Ook heeft een ex-gevangene zich bij mij gemeld en heb ik zijn verhaal over zijn belevenissen in het kamp Erika aan het geheel toegevoegd. Op deze manier is het hele verhaal over kamp Erika en kamp Erica, voor het nageslacht, weer een stuk duidelijker geworden."

Titel: Knackers achter prikkeldraad

Auteur: Guusta Veldman

Aantal pagina's: 144

ISBN: 90 5345 037 8

Druk: 1993

Uitgever: Stichting Matrijs

 

Knackers achter prikkeldraad is het eerste boek dat uitkomt over het voormalige gevangenkamp Erika bij Ommen. Erika bestond al voor de Tweede Wereldoorlog, maar dan als Sterkamp van de Orde van de Ster, een filosofische orde  die zich ten doel stelde de komst van de wereldleraar voor te bereiden. In 1940 viel het kamp in Duitse handen. Lang was onduidelijk wat de definitieve bestemming van het kamp zou worden. Aanvankelijk heeft het dienst gedaan als gevangenenkamp voor door de Nederlandse justitie veroordeelde delinquenten. Vanaf mei 1943 is Erika in gebruik geweest als Arbeitseinsatzlager. Na de oorlog heeft Erica (toen met een c geschreven) dienst gedaan als bewaringskamp voor gearresteerde Nederlanders.

Titel: Nederland gedenk

Auteur: Samengesteld door 40 oud-gevangenen

Aantal pagina's: 208

Druk: 1946

Uitgever: Seinen te De Krim

 

Dit is een gedenkboek over Kamp Erika in Ommen. Het boek is samengesteld uit verschillende verhalen van 40 oud gevangenen inclusief illustraties van Jac. Honig.