6 daagse reis naar kampen in Nederland en Duitsland

Van 10 t/m 15 september 2019 heb ik een reis gemaakt naar voormalige concentratiekampen en Memorial Sites in Nederland en Duitsland om fotoreportages te maken. Ik heb de reis in mijn eentje gemaakt omdat ik alle tijd en ruimte wilde hebben om de foto's te maken en dat is gelukt.

 

Op 10 september ben ik in de ochtend naar Kamp Amersfoort geweest waarna ik ben doorgereden naar Kamp Westerbork. Daarna ben ik doorgereden naar Duitsland naar het hotel vlakbij Esterwegen Memorial wat een van de Emslandkampen is waar nog wat te zien is. De volgende dag ben ik in de ochtend naar Esterwegen Memorial gegaan. Daarna ben ik naar Hamburg gereden waar ik een afspraak had met Dr. Iris Groschek bij Bullenhuser Damm Memorial waar zij mij heeft rondgeleid. De volgende dag ben ik de hele dag bij Neuengamme Memorial geweest waarna ik ben doorgereden naar het hotel vlakbij Ravensbrück Memorial wat ik de dag erna heb bezocht en waar ik een persoonlijke rondleiding heb gehad van Matthias Heyl. Na Ravensbrück gezien te hebben ben ik doorgereden naar Berlijn waar ik het Holocaust Monument heb bezocht. De dag erna ben ik vanuit Berlijn naar Sachsenhausen Memorial gegaan. Op de laatste dag ben ik vanuit Berlijn naar Dora-Mittelbau gereden waar ik werd opgewacht door Dirk van de Gooijer die mij een rondleiding heeft gegeven door de tunnels waar de V1 en V2 raketten werden gebouwd. Vond het weer een zeer bijzondere reis.

 

Mijn dank gaat uit naar de volgende personen: Dr. Iris Groschek van Neuengamme Memorial, Matthias Heyl van Ravensbrück Memorial en Gabriele Knabe en Dirk van de Gooijer van Dora-Mittelbau Memorial. Dank voor jullie hulp, rondleidingen en bijzondere verhalen! Zonder jullie hulp was mijn reis een stuk minder indrukwekkend geweest.

 

Hieronder de foto's van de reportages die ik heb gemaakt van de verschillende voormalige concentratiekampen en Memorial Sites. Klik op de foto van het gewenste kamp voor de volledige fotoreportage.

Kamp Amersfoort

Kamp Westerbork

Esterwegen


Bullenhuser Damm

Neuengamme

Ravensbrück


Holocaust Monument Berlijn

Sachsenhausen

Dora-Mittelbau