Oranienburg
In maart 1933, net na de machtsovername van Hitler, werd door de SA een oude boerderij in de Oranienburg, 30 km ten noorden van Berlijn, omgebouwd tot kamp, concentratiekamp Oranienburg. Het kamp lag midden in de stad en in totaal hebben er meer dan 3000 'vijandige elementen die samenzwoeren tegen Hitler' vastgezeten die werden ingezet voor de bouw van barakken en voor de bouw en herstel van de infrastructuur van Oranienburg. Op 13 juli 1934, na de Rohm-putsch toen de SS het commando van de SA overnam, werden de laatste gevangenen weggevoerd naar concentratiekamp Lichtenberg. Onder leiding van kampinspecteur Theodore Eicke werd het kamp omgebouwd en gebruikt als reservekamp. De gebouwen van het kamp werden tijdens de oorlog vernietigd en gebruikt voor de heropbouw van het dorp zelf.
Titel: Concentratiekamp Oranienburg
Auteur: Gerhart Seger
Aantal pagina's: 102
Druk: 1934
Uitgever: De Arbeiderspers
Het eerste authentieke verhaal van een, die uit het concentratiekamp ontvluchtte. Gerhart Seger was van 1930 tot 1933 lid van de Rijksdag en was sociaal-democtratische politicus, pacifist en publicist. Na de machtsovername in 1933 was hij een van de eerste Rijksdag afgevaardigde die werd vastgezet in Dessau. In juni 1933 werd hij samen met andere politieke gevangene overgebracht naar het concentratiekamp Oranienburg waar hij in december 1933 uit wist te ontsnappen. Hij vluchtte naar Praag waar hij zijn kampherinneringen opschreef. Die uitgave werd internationaal bekend en toonde de keerzijde van het nazi bewind. Als vergelding arresteerde de Gestapo Seger's vrouw en dochter.
Titel: De bevrijding van Oranienburg
Auteur: P. Lenstra
Aantal pagina's: 216
Uitgever: H. v.d. Woude Jr - Groningen
Heeft u vragen of opmerkingen of juist boeken of andere documentatie over concentratiekampen of andere kampen tijdens de Tweede Wereldoorlog waar u geen raad mee weet of wil verkopen dan hoor ik graag van u. Ik zorg dat ze bewaard blijven. U kunt mij bereiken via onderstaande contact knop.