Theresienstadt

Theresienstadt, geopend in november 1941, was een Tsjechische vestigingsstad welke in de oorlog gebruikt werd als ghetto en concentratiekamp. Het was een doorgangskamp, maar ook een  propagandaproject voor de nazi's. Medewerkers van het Rode Kruis werden tot 2 keer toe misleid door wat ze bij aankomst te zien kregen, vrolijke, gezonde mensen die in Terezi­n een prettig bestaan hadden. Het kamp had ook een ontspanningscomplex waar theatervoorstellingen, concerten en sportactiviteiten plaatsvonden. Van de ruim 140.000 gedeporteerde Joden stierven er in het kamp toch ca. 33.000 door overbevolking en ziekte. Op 3 mei 1945 droegen de nazi's het kamp over aan het Rode Kruis.

Titel: Dat alles heeft mijn oog gezien - Herinneringen aan het concentratiekamp Theresienstadt

Auteur: Jo Spiel

Aantal pagina's: 120

ISBN: 90 10 01965 9

Druk: 1978

Uitgever: Elsevier

 

In een zeventigtal zeer korte verhalen heeft Jo Spier zijn herinneringen, menselijke en onmenselijk, aan het concentratiekamp Theresienstadt op papier gezet. Zij vormen met ruim dertig tekeningen de hoogst individuele, hartverscheurende terugblik van een 'ancien deporte'.

 

Titel: De kleine vesting Tezerin 1940-1945

Auteur: Miroslava Benesova

Aantal pagina's: 63

ISBN: 80 85894 40 8

Druk: 1997

Uitgever: Museum Tezerin

 

"De Tezerin-gevangenis maakte in de jaren 1940-1945 twee ontwikkelingsperioden door. De eerste werd gekenmerkt door een laag aantal gevangenen en een relatief milder gevangenisregime. In de tweede, vanaf het jaar 1943, groeide zowel het aantal gevangenen als het sterftecijfer, verslechterde de hygiënische en voedselsituatie en nam de arbeidsinzet van de gevangenen toe. Elk gevangenentransport werd naar het Bestuurshof geleid, waar zich een urenlange ontvangstprocedure afspeelde, die gepaard ging met vernedering en mishandeling van de nieuw aangekomenen. Na de registratie moest een ieder in de zgh. Effektenkammer al zijn documenten en sieraden afgeven."

Titel: De laatste vlinder in Theresienstadt

Auteur: Michael Jacot

Aantal pagina's: 248

ISBN: 90 6010 373 4

Druk: 1975

Uitgever: Strengholt

 

De laatste vlinder, gebaseerd op een ware geschiedenis, is het ontroerende en indringende verhaal van Antonin Karas, een clown die gedwongen wordt om kinderen te amuseren in Theresienstadt, een concentratiekamp in door de nazi's bezet Tsjechoslowakeije. Het is ook het verhaal van Theresienstadt en van de 15.000 kinderen die er enige tijd verbleven op hun weg naar Auschwitz. 

Titel: Kinderen van Theresienstadt

Auteur: Herman Vandormael

Aantal pagina's: 222

ISBN: 978 94 014 0491 4

Druk: 2012

Uitgever: Lannoo - Tielt

 

Theresienstadt, Tweede Wereldoorlog. De nazi's propageren de stad als een kuuroord waar prominente joodse geleerden en kunstenaars rustig het einde van hun leven kunnen afwachten. In werkelijkheid sterven er 33.000 mensen door honger en ziekte en worden meer dan 80.000 mensen naar uitroeiingskampen als Auschwitz gedeporteerd. En toch is het anders. Honger, koude, ziekte en folteringen worden verdrongen door kunst. Kinderen krijgen er teken- en muziekles en maken er dichtoefeningen. De overlevering van de vele kunstwerken is overweldigend en vaak hartverscheurend. 

Titel: Theresienstadt - De geschiedenis van het modelkamp van de nazi's

Auteur: George E. Berkley

Aantal pagina's: 308

ISBN: 90 325 0492 4

Druk: 1995

Uitgever: De Kern - Baarn

 

Toen het nazisme zich verspreidde over Europa, werd een kleine plaats in Tsjechoslowakije plotseling een centrum van kennis en cultuur. Hier kon men van de prachtigste muziek genieten, de interessantste lezingen aanhoren en de beste medische zorg van Hitlers Europa ontvangen. Want hier leefden velen van Europa's meest gevierde componisten en dirigenten, staatslieden, wetenschappers en geleerden, samen met ontelbare beroemdheden van toneel, film en concertzaal. Deze vooraanstaande personen hadden iets gemeen: het waren alle joden die niet op tijd voor de nazi dreiging waren gevlucht.